sol-lar.pl

sol-lar.pl – moda, uroda, lifestyle, zdrowie, dieta

grill
Moda

Przekąski i dodatki do grilla – co wybrać?

Przekąski i dodatki do grilla – co wybrać?

Grillowanie to sztuka przygotowywania mięsa na ogniu. Nie powinno się sprowadzać tego wyłącznie do smażenia kiełbasy; oprócz tego możesz podkreślić smak grillowanych potraw z użyciem przekąsek i dodatków.

Przystawki do grilla. Po jakie przekąski do grilla warto sięgnąć?

Pomysłów na przekąski do grilla jest naprawdę wiele. Poniżej przedstawiamy Ci jedynie niektóre spośród nich:

  • chutney z gruszki mocno doprawiony imbirem – jeżeli chcesz dodać grillowanym potrawom odrobiny egzotyki, chutney z gruszki jest świetnym rozwiązaniem. Wydaje się, że słodycz, która jest tak charakterystyczna dla tego owocu, bardzo dobrze harmonizuje z ostrym imbirem. Jeśli użyjesz tego dodatku do grillowanych potraw, masz szansę na stworzenie unikalnego połączenia smaków. Chutney bardzo dobrze komponuje się z mięsem, dodając do niego charakterystyczną, słodko-pikantną nutkę.

  • Papryka czerwona marynowana – papryka czerwona to chętnie stosowany składnik dań powstałych na bazie mięsa. Jej charakterystyczny, słodko-kwaśny smak, a także chrupiąca konsystencja sprawiają, że można nadać daniom wyjątkowego charakteru. W szczególności papryka marynowana dobrze łączy się z mięsem oraz warzywami.

  • Żurawina – choć jest ona dodawana głównie do serów, dań słodkich oraz deserów, to odpowiednio wykorzystana żurawina może wzbogacić również smak potraw złożonych z mięsa. Dzieje się tak, ponieważ z jej użyciem można dodać mięsom nieco cierpkiego aromatu. Nasza wieloletnia praktyka pokazuje, że żurawina bardzo dobrze sprawdza się w przypadku dań pieczonych.

  • Podgrzybki marynowane – podgrzybki marynowane to kolejny dobry pomysł; ich delikatny, lekko orzechowy smak oraz miękka konsystencja to czynniki, które sprawiają, że podgrzybki są niezłym dodatkiem do grillowanych potraw.

  • Domowy ajwar – dodatek idealny zarówno do mięs, jak i serów. Ajwar to dość oryginalny dodatek jak na tradycyjnego, polskiego grilla. Jest to pikantny dodatek wywodzący się z kuchni bałkańskiej. Przygotowuje się go z użyciem papryki, czosnku, bakłażana oraz oliwy.

Przekąski i dodatki do grilla są świetnym rozwiązaniem, które pozwala na uwydatnienie smaku grillowanych potraw i nadanie im niepowtarzalnego charakteru. W tekście wymieniliśmy mi.in. takie rozwiązania jak musztarda, chutney z gruszki doprawiony imbirem, papryka marynowana, podgrzybki oraz ajwar. Jest to kilka spośród wielu możliwości, z pomocą których możemy wzbogacić grillowane potrawy. Używanie tych dodatków to dobry sposób na eksperymentowanie ze smakami.