sol-lar.pl

sol-lar.pl – moda, uroda, lifestyle, zdrowie, dieta

zamrażarka szokowa
Lifestyle

Jak działa zamrażarka szokowa?

W branży gastronomicznej zamrażarka szokowa jest jednym z częściej wykorzystywanych sprzętów. Czy wiesz, na czym dokładnie polega jej działanie? Dzięki temu urządzeniu można znacznie przedłużyć trwałość wielu produktów spożywczych. Sprawdź, w jakich sytuacjach tak zwana szokówka okaże się niezbędna!

W jaki sposób zamrażarka szokowa schładza produkty?

Na efektywną pracę zamrażarki szokowej wpływa zastosowanie bardzo wydajnego agregatu oraz niezawodnej instalacji wentylującej. Dzięki tym kluczowym elementom urządzenie momentalnie obniża temperaturę produktów spożywczych. W komorze chłodzenia panuje bardzo dobra cyrkulacja powietrza. Większość tego typu urządzeń wykorzystuje zimny nadmuch o temperaturze nawet poniżej 40 stopni Celsjusza. W efekcie znajdujące się wewnątrz produkty błyskawicznie uzyskują niższą temperaturę wewnętrzną. Nie trzeba długo czekać na efekt schłodzenia, jak w przypadku tradycyjnych chłodziarek. Zamrażarki szokowe momentalnie chłodzą szybko psującą się żywność, którą w rezultacie można przechowywać w warunkach chłodniczych nawet przez parę dni. Doskonale sprawdzają się także jako pierwszy etap przed pakowaniem próżniowym, aby jeszcze bardziej przedłużyć trwałość produktów.

Kiedy warto stosować zamrażarki szokowe?

Szokówki są doskonałym rozwiązaniem, gdy zależy nam na zamrożeniu większej ilości produktów spożywczych zaledwie w kilkadziesiąt minut. Cały proces polega na zamianie cząsteczek wody w lodowe mikrokryształki. Warto przy tym podkreślić, że specyficzny system zamrażania pozwala stosować szokówki nawet w przypadku bardzo delikatnych produktów spożywczych. Nic dziwnego, że zamrażarki szokowe są powszechnie używane do przedłużenia trwałości warzyw i owoców, z zachowaniem ich charakterystycznego smaku oraz konsystencji. Jednym z kluczowych atutów szokówek jest także wysoka skuteczność w przeciwdziałaniu namnażania się bakterii. Należy przy tym nadmienić, że w przypadku stosowania standardowych metod mrożenia znacznie zwiększa się ryzyko rozwoju szkodliwych dla zdrowia drobnoustrojów.

Wysokiej jakości zamrażarka szokowa pozwala także na przeprowadzenie kontrolowanego procesu rozmnażania. Tego typu urządzenia w pełni zasługują na miano wielofunkcyjnych – wiele z nich ma dodatkowe funkcjonalności, jak chociażby opcję hartowania lodów. Szokówka powinna znaleźć się w każdym miejscu, w którym liczy się najwyższa jakość produktów spożywczych. Z jej pomocą zadbasz o przedłużenie trwałości owoców, warzyw czy mięsa, bez ryzyka namnażania się bakterii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.