sol-lar.pl

sol-lar.pl – moda, uroda, lifestyle, zdrowie, dieta

polskie dania
Dieta

Tradycyjne polskie dania na obiad

Każdy miłośnik polskiej kuchni wie, że pod wieloma względami jest ona wyjątkowa. Oczywiście nie jest tajemnicą, że kojarzy się ona z najbardziej ekscentrycznymi potrawami, ale trzeba przyznać, że i bez nich zasługuje ona na podziw i uznanie.

Flagowe dania kuchni polskiej

Jak scharakteryzować kuchnię polską? Jej analizę najłatwiej przedstawić na podstawie najpopularniejszych dań, z którymi chyba każdy Polak miał do czynienia. Tatar po polsku to coś więcej niż tylko charakterystycznie przyrządzone mięso wołowe. To przede wszystkim mięso połączone z charakterystycznymi dodatkami kuchni polskiej, w tym z ogórkiem kiszonym i musztardą. Z kolei pasztet z dziczyzny odwołuje się do dawnych czasów, kiedy to Polska była krainą z nieprzebranym bogactwem lasów. Inne znane, polskie danie — pierogi z cielęciną — to kolejna wariacja klasycznego połączenia ciasta i różnych rodzajów mięs. Nawiasem mówiąc, pierogi z kaczką to kolejne, typowe polskie danie, które idealnie wpisuje się w ów schemat.

Odrobina kontrowersji

Kuchnia to miejsce, w którym kontrowersje muszą się pojawić. To samo dotyczy kuchni polskiej, w której również nie zabrakło wyjątkowych, choć budzących różne skojarzenia dań. Czymś takim są np. flaki po warszawsku, które wyróżniają się ciekawym sposobem podania. Oczywiście ich tajemnicę najlepiej poznać samemu, odwiedzając klasyczną, polską restaurację. Może być nią np. słynna restauracja z ogródkiem na Starówce w Warszawie, którą prowadzi nie kto inny, jak Magda Gessler. Oprócz wyżej wymienionych dań można u niej zjeść typowo polskie zupy. Bogaty pod względem smaku rosół na mięsie, a także mocno intrygujący barszcz czerwony, to tylko część wyjątkowego zestawu typowo polskich dań obiadowych.

Obiad ze smakiem!

Dobrze znana wszystkim restauracja Magdy Gessler U Fukiera, to miejsce, w którym te skądinąd klasyczne, polskie i dobrze znane wszystkim dania, są przez Klientów odkrywane na nowo. W dobie wszechobecnego jedzenia typu fast-food jest to lokalizacja, w której można ponownie cieszyć się smakiem dań, które większość z nas zna przecież z dzieciństwa. Co więcej, można je zjeść na miejscu lub też zakupić do domu, by móc na ich podstawie stworzyć swoją własną, kuchenną wariację smakową polskich dań.

Takie dania jak tatar po polsku lub pierogi z cielęciną, stały się w polskiej kuchni produktami sztandarowymi. A jeśli połączy się je z wyjątkowymi i smacznymi zupami, to uzyskany w ten sposób dwudaniowy obiad, na długo zapadnie w pamięci każdego, kulinarnego smakosza polskiej kuchni.