Kilka wyśmienitych przepisów na owsiankę

0
60

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. To właśnie wtedy dostarczamy sobie energii na przetrwanie kilku pierwszych godzin po wstaniu z łóżka. Dla osób pracujących, żyjących w biegu, których cały dzień jest niesamowicie intensywny, ma to bardzo duże znaczenie. Dotyczy to zarówno dużych jak i małych. W końcu dzieci w trakcie nauki szkolnej również powinny zjeść porządne śniadanie, które da im energię do pracy umysłowej.

Węglowodany złożone na śniadanie

Poranek to dobry czas, aby zjeść tak zwane węgle. Najlepiej wybierać węglowodany złożone, które są trawione przez dłuższy czas, dzięki czemu energia uwalniana jest stopniowo. Po zjedzeniu na przykład owsianki, czujemy sytość nawet przez kilka godzin. To znaczy, że jest to pełnowartościowy posiłek, który naprawdę daje nam tak zwanego powera. Od kilku lat owsianka cieszy się naprawdę bardzo dużą popularnością. To dobrze. W końcu można przygotować ją tak pysznie, że będzie się nią zajadała cała rodzina. Poniżej kilka pomysłów i przepisów na to, jak doprawić owsiankę.

Klasyczna owsianka na śniadanie

Po pierwsze pomysł cieszący się ogromną popularnością, czyli klasyczna owsianka na śniadanie. Do tego przepisu należy wybrać płatki owsiane, które nie zostały nadmiernie oczyszczone, są grube, zawierają mnóstwo błonnika i innych drogocennych składników. Kilka łyżek płatków zalewamy zimną wodą, a następnie gotujemy do miękkości. Trzeba poczekać, aż cała się wchłonie. Następnie można dodać ulubione mleko, na przykład roślinne albo krowie lub kozie. Do takiej owsianki wyśmienicie pasują bakalie, wśród których królują orzechy oraz rodzynki. Gdy je się ją delikatnie przestudzoną, można dodać też odrobinę miodu. Do gorącej owsianki miodu lepiej nie dodawać, ponieważ wysoka temperatura zabija wszystkie jego prozdrowotne właściwości.

Przepis na owsiankę całonocną

Klasyczne przepisy na owsiankę to takie, kiedy to płatki gotuje się na wodzie lub mleku. Można jednak do tematu podejść odrobinę inaczej i przygotować owsiankę całonocną. Ona jest też pyszna, tylko przygotowania do śniadania należy rozpocząć wieczorem. Jak zabrać się za ten przepis? Płatki owsiane trzeba po prostu zalać na przykład mlekiem, wodą, sokiem jabłkowym, a następnie odstawić je na całą noc do lodówki. Najlepiej wsypać je po prostu do głębokiego talerza lub miski, a następnie dodać tyle płynu, aby wystawał około 1 cm ponad linią płatków. Wtedy będą one sobie powoli namakać przez całą noc. Aby śniadanie było jeszcze smaczniejsze, na górę można dodać starte jabłko lub inne owoce, a także orzechy i bakalie. Taką owsiankę można też od razu przygotować w pojemniku, w którym zabieramy jedzenie na wynos. Dzięki temu z samego rana po prostu wyjmujemy z lodówki pyszną owsiankę do pracy. Jakie inne dodatki pasują jeszcze do płatków? Warto przygotować je na przykład z odrobiną masła orzechowego, z jogurtem naturalnym i ulubionym dżemem lub musem owocowym. To przysmak, który smakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here