Jak prawidłowo się odżywiać cierpiąc na chorobę Hashimoto?

0
51

Szacuje się, że około 800 tys. osób w Polsce cierpi na chorobę Hashimoto. Najczęściej idzie ona w parze z niedoczynnością tarczycy. Senność, zmęczenie, brak koncentracji, rozdrażnienie to sygnały, że warto poprosić lekarza rodzinnego o skierowanie na badanie tarczycy.

Jak prawidłowo się odżywiać?

Podstawowym badaniem przy chorobach tarczycy jest badanie stężenia hormonu TSH. Jeśli lekarz podejrzewa chorobę Hashimoto, warto zbadać też przeciwciała tarczycowe. Po zdiagnozowaniu chory pozostaje pod opieką lekarza endokrynologa.

Największym problemem dla osób zmagających się z chorobami tarczycy jest nadwaga, charakterystyczna dla osób z Hashimoto. Wiele osób udaje się do lekarza dopiero kiedy zauważają problem ze zrzuceniem zbędnych kilogramów. Niezdiagnozowani chorzy próbują różnych popularnych diet, często bez rezultatu.

Utrzymanie prawidłowej wagi przy chorobach tarczycy jest trudne. Odpowiednio dobrane leki poprawią samopoczucie i wspomogą utratę kilogramów. Jednak kluczowa przy chorobie Hashimoto jest dieta.

Dieta Hashimoto powinna być zdrowa i zbilansowana. Jej zadaniem jest wsparcie leczenia farmakologicznego oraz wspomaganie przemiany materii, a w efekcie poprawa samopoczucia i zrzucenie zbędnych kilogramów. Wielu chorym wydaje się, żeby zrzucić nadmierne kilogramy, wystarczą same lekarstwa. Tymczasem odpowiednie odżywianie jest kluczowe przy chorobach tarczycy.

Osoby chorujące na Hashimoto powinny zwrócić uwagę na odpowiednie proporcje składników odżywczych – białka, tłuszczów i węglowodanów, oraz na regularne, zbilansowane posiłki.

Jak prawidłowo się odżywiać cierpiąc na chorobę Hashimoto?

W diecie Hashimoto szczególnie ważne jest dostarczenie organizmowi dużej ilości białka. Bogate w białko są produkty mleczne, jaja i białe mięso. Osoby z Hashimoto często zmagają się z zaparciami, nie należy więc zapominać o błonniku w diecie. Warto też nawadniać organizm pijąc około 2 litrów wody mineralnej. Unikać należy cukrów prostych oraz produktów wysoko przetworzonych. Należy też uważać na tłuszcze. Nie zaleca się całkowitego wyeliminowania tłuszczów z diety, jednak powinny być to zdrowe i wartościowe tłuszcze, na przykład pochodzące z ryb. Dietę można też wspomóc aktywnością fizyczną. Osoby cierpiące na choroby tarczycy powinny suplementować witaminy, szczególnie wskazana jest witamina D.

Samodzielne ułożenie diety może wydawać się trudne. Niewskazane są popularne diety niskokaloryczne, szczególnie głodówki czy diety ubogie w białko i witaminy. Warto skorzystać z porady dietetyka specjalizującego się w chorobach tarczycy, który rozpisze prawidłowy jadłospis. Dietetyk podpowie, które produkty należy wyeliminować z diety. Alternatywą może być catering dietetyczny. Coraz więcej firm ma w ofercie menu dostosowane do osób ze schorzeniami tarczycy. Plusem takiego rozwiązania jest wygoda. Posiłki są dostarczane pod drzwi, a chory ma pewność, że jego dieta jest prawidłowo zbilansowana.

Przewlekłe zapalenie tarczycy zwane Hashimoto to coraz powszechniejszy problem, zwłaszcza u kobiet. Odpowiednio dobrane lekarstwa w połączeniu z dietą łagodzą objawy choroby. Efektem jest zdrowy wygląd, lepsze samopoczucie i przypływ sił witalnych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here